Οι σβάστικες, ο Ibo Omari και το κίνημα "Paint Back"

Οι δημόσιοι χώροι του Βερολίνου είναι πλέον πιο όμορφοι. Υπεύθυνος γι’ αυτό ένας νεαρός καλλιτέχνης που έχει συμπαρασύρει πολλούς γκραφιτάδες.

Είναι προφανές ότι στη Γερμανία, η υπόθεση "Ναζί" είναι πολύ πιο ζόρικη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.Υπάρχουν όμως και κάποιες λάμψεις αισιοδοξίας μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν και καλό είναι να αναδεικνύονται. Μία από αυτές, είναι ο Γερμανός γκραφιτάς Ibo Omari που πήρε την απόφαση να αλλάξει την πόλη του.


Σε συνεργασία τόσο με τις αρχές όσο και με τους ιδιοκτήτες κτιρίων, οι οποίοι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, ο Ibo βρήκε ζωγραφισμένες σβάστικες και αντί να τις σβήσει σχεδίασε πάνω τους κάτι πολύ πιο ευχάριστο από ένα σύμβολο που μας φέρνει στο μυαλό μόνο τραγικές εικόνες.


Από λουλούδια μέχρι χαρούμενα ζώα, οι τοίχοι της Γερμανίας διώχνουν από πάνω τους τη σαπίλα του ναζισμού με όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία.


Στο κίνημα «Paint Back», όπως ονομάζεται πλέον, έχουν ενταχθεί χιλιάδες γκραφιτάδες του Βερολίνου και, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει κλέψει τις εντυπώσεις.


Αυτά καλό είναι να γίνονται και σε άλλες χώρες...


Πηγές: provocateur, womantoc


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.