Η «Μπαλάντα της Μουλάν». Το κινέζικο τραγούδι για την κόρη που μεταμφιέστηκε σε άντρα και πολέμησε για δέκα χρόνια στη θέση του πατέρα της. Έγινε στρατηγός, ερωτεύτηκε, αλλά η Ντίσνεϊ αγνόησε το τραγικό τέλος

Η παλαιότερη έκδοση της ιστορίας της Μουλάν υπάρχει σε μια συλλογή τραγουδιών και ποιημάτων του 12ου αιώνα, αλλά αρκετές πηγές την τοποθετούν πιο παλιά, τον 5ο αιώνα μ. Χ, ή ακόμα και τον 9ο αιώνα. Η “Μπαλάντα της Μουλάν” είναι ένα αγαπημένο τραγούδι του κινεζικού λαού και...
αποτέλεσε θέμα ενός μυθιστορήματος και ενός θεατρικού έργου. Στη σύγχρονη περίοδο, η ιστορία της Μουλάν έγινε ταινία για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο περισσότερες από έξι φορές και γνώρισε τη μέγιστη επιβράβευση όταν η Ντίσνεϊ την επέλεξε ως θέμα μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων, το 1998.


Πότε έζησε η Μουλάν;

Σχεδόν συγχρόνως με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το 476 μ.Χ, η περίοδος των Βόρειων Γουέι στην κινεζική ιστορία είναι μια εποχή σαρωτικών πολιτικών, πολιτισμικών και κοινωνικών αλλαγών. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία γνώριζε τη διάσπαση του ρωμαϊκού κόσμου σε δεκάδες μικρά κράτη με διαφορετικές θρησκείες, γλώσσες και πολιτισμούς, η Κίνα διαμορφωνόταν σε μια τεράστια αυτοκρατορία με ενιαίο πολιτισμό και γλώσσα, τα Κινεζικά.
Στη διάρκεια της περιόδου των Βόρειων Γουέι, το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Κίνας ενοποιήθηκε, σημειώθηκε μια σημαντικά διεργασία μεταρρυθμίσεων στην αυτοκρατορική διοίκηση και καθιερώθηκε ο Βουδισμός ως κύρια θρησκεία της Κίνας. Αυτή η διεργασία όμως ήταν εξαιρετικά βίαιη, στιγματισμένη με συνεχείς πολέμους μεταξύ αντιμαχόμενων κινεζικών κρατών, επιδρομές βαρβαρικών φυλών από την Κεντρική Ασία και εμφύλιους πολέμους μεταξύ μνηστήρων του θρόνου. Τέτοιο είναι το ιστορικό υπόβαθρο της “Μπαλάντας της Μουλάν”.


Η κόρη που μεταμφιέστηκε σε πολεμιστή

Ένα πρωινό, η Μουλάν πλένει ρούχα στο ποτάμι μαζί με τις άλλες κοπέλες. Η ειρηνική σκηνή διακόπτεται από τον ήχο μεγάλων τυμπάνων που αναγγέλλουν την άφιξη στην πόλη ενός κλιμακίου στρατολόγησης. Αν και ο πατέρας της είναι γέρος και αδύναμος, τον έχουν επιλέξει να υπηρετήσει στον στρατό του αυτοκράτορα σε μια εκστρατεία εναντίον των επιδρομέων νομάδων.
Όταν όμως ο αξιωματικός της στρατολογίας φτάνει στο σπίτι της Μουλάν, τον υποδέχεται ο “γιος” της οικογένειας, που προσφέρεται να πάρει τη θέση του πατέρα του. Η Μουλάν φεύγει έφιππη μαζί με τους συμπολεμιστές της, μεταμφιεσμένη σε άνδρα και φέροντας το προγονικό σπαθί της οικογένειας.
Αγωνιά να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της, ώστε να μην τιμωρηθεί η οικογένειά τη για τη δική της πλαστοπροσωπία. Αποφεύγει τις παρέες και προσφέρεται για τις νυχτερινές βάρδιες ώστε να μην κοιμάται στη σκηνή μαζί με τους άλλους στρατιώτες. Γίνεται στόχος ενός συναδέλφου της, του Ζανγκ Σαζί, ο οποίος την προκαλεί λόγω της παράξενης συμπεριφορά της. Ένας νεαρός αξιωματικός, ο Τζιν Γιονγκ, τη σώζει από τον Ζανγκ και την προσκαλεί να μοιραστεί τη σκηνή του. Οι δυο τους γίνονται στενοί φίλοι και τα επόμενα δέκα χρόνια μοιράζονται τις δοκιμασίες και τα βάσανα της στρατιωτικής ζωής στις μάχες. Η γενναιότητα και οι πολεμικές ικανότητες της Μουλάν είναι τόσο μεγάλες ώστε προάγεται στο βαθμό του στρατηγού.


Η αποκάλυψη

Σε ένα νυχτερινό αιφνιδιασμό, η Μουλάν τραυματίζεται. Τη στέλνουν για ανάρρωση στο σπίτι της Χαν Μέι, μιας κοπέλας την οποία έσωσε κάποτε από τον εχθρό. Η Χαν Μέι είναι ερωτευμένη με τον γενναίο “στρατηγό” και “του” εξομολογείται τον έρωτά της. Ζητάει από τη Μουλάν να την κάνει γυναίκα “του”. Στο σημείο αυτό, η Μουλάν αναγκάζεται να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα στη Χαν Μέι και τον Τζιν Γιονγκ. Ο Γιονγκ, συνειδητοποιώντας ότι ο πιστός του σύντροφος στις μάχες είναι στην πραγματικότητα γυναίκα, μπορεί επιτέλους να εκφράσει τα ερωτικά αισθήματα που έτρεφε για το πρόσωπό της. Μια νύχτα, η Μουλάν βασανίζεται από έναν εφιάλτη στον οποίο παντρεύεται τον Τζιν Γιονγκ, αλλά απορρίπτεται από την οικογένειά του επειδή δεν είναι “πραγματική” γυναίκα, όντας πολεμιστής και στρατηγός. Αμέσως μετά, ο Τζιν Γιονγκ της εξομολογείται ότι είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και αυτή του υπόσχεται ότι θα παντρευτούν μόλις τελειώσει ο πόλεμος.Σύμφωνα με τις παραδόσεις της όπερας του Πεκίνου, τους εραστές θα χτυπήσει η τραγωδία

Στη διάρκεια μιας εχθρικής επίθεσης, όταν η Μουλάν διατρέχει άμεσο κίνδυνο να σκοτωθεί, ο Τζιν Γιονγκ τη σώζει αλλά με κόστος τη δική του ζωή. Η Μουλάν νικάει τον εχθρό, αλλά η καρδιά της είναι κομμάτια από την απώλεια του αγαπημένου της. Επιστρέφει στο πεδίο της μάχης για να προσφέρει μια θυσία στις ψυχές των πεσόντων, αλλά το κάνει ντυμένη με γυναικεία ρούχα. Οι στρατιώτες, τους οποίους διοικούσε για δέκα χρόνια, καταλαβαίνουν επιτέλους ότι ο στρατηγός τους είναι γυναίκα. Αντί να την κατηγορήσουν, κυριεύονται από αίσθημα θαυμασμού και σεβασμού. Όταν άκουσε την ιστορία, ακόμα και ο αυτοκράτορας συγκινήθηκε. Της προσέφερε μια θέση στην αυλή του, αλλά αυτή αρνήθηκε και επέστρεψε στην οικογένειά της. Η “Μπαλάντα της Μουλάν” τελειώνει με τους παρακάτω στίχους:

Τα πόδια του αρσενικού λαγού έχουν νεύρο,
Τα μάτια του θηλυκού λαγού κοιτάζουν γύρω γύρω.
Όταν όμως οι δύο λαγοί τρέχουν μαζί,
Κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι θηλυκός και ποιος αρσενικός!

Η ιστορία της Μουλάν έχει μεταμορφωθεί από μια σύντομη μπαλάντα σε μια μεγάλη, περίπλοκη και επεισοδιακή αφήγηση, με μια ηθική προσαρμοσμένη στις ευαισθησίες κάθε εποχής.ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.